מתאן - הגורם המתעתע בתהליך שינוי האקלים

מחבר:
בתאריך:

האסטרונום האגדי, קארל סאגאן, נהג לומר על כוכב הלכת נוגה שהוא "התאום של כדור הארץ". עולם עשוי מסלע מוקף באטמוספירה הנמצא במרחק כמעט זהה מהשמש. בהבדל משמעותי אחד, האטמוספירה שלו עשויה משכבה עבה של גזי חממה הגורמים לפני השטח להגיע לטמפרטורות של כ-460°C. עולם גיהנום שאינו מאפשר חיים כפי שאנו מבינים אותם.

אטמוספירת כדור הארץ מכילה אף היא גזי חממה, דוגמת פחמן דו חמצני ואדי מים אשר למזלנו, רמתם נמוכה מספיק כדי לאפשר את התחממות כדור הארץ לטמפרטורה ממוצעת של כ- 16°C התומכת בחיים.

גז חממה נוסף, הנפוץ פחות מהאחרים באטמוספירת כדור הארץ, הינו מתאן שלמרות אורך החיים הקצר שלו השפעתו גדולה, ובשנים האחרונות התנהגותו מוזרה. מאוד מוזרה.

Annual methane field (purple globe) - methane blanket in Earth atmosphere as seen from an image by NASA.
אטמוספירת כדור הארץ מכוסה בשכבה של גז מתאן: תמונה מתוך סימולציה של NASA המתארת את ההתפתחות בענני הגז מתאן המכסים את האטמוספירה. בסרטון המלא ניתן לצפות בקישור המצורף .
Credit: NASA (In the public domain)

 

גז מתאן: כמות מועטה - השפעה עצומה

בעוד על פחמן דו חמצני (CO₂) מדברים רבות בהקשרים של שינוי האקלים, כדאי לשים לב לרמות גז החממה מתאן (CH₄).

כמות המתאן באטמוספירה נמוכה בהרבה מזה של פחמן דו-חמצני. פחות מ-2 חלקים למיליון לעומת למעלה מ-400 לפחמן. ועדיין הוא מסוכן בהרבה כי קילוגרם מתאן לוכד פי 28 יותר חום מאשר קילוגרם של CO₂.

תוחלת החיים שלו באטמוספירה קצרה משל פחמן דו חמצני (10 שנים לעומת מאות שנים) אבל הנזק שלו גדול בהרבה. סיבה אחת לכך היא שהוא קולט קרינה בתדר התת אדום (הקרינה שפולט כדור הארץ כתוצאה מהתחממות) באותם התדרים בהם CO₂ אינו יעיל, ובכך ממלא את "החורים" בשמיכת החום שהינה הגורם להתחממות כדור הארץ.

כתוצאה מכך, מתאן הוא גז החממה המשמעותי ביותר הגורם להתחממות הגלובלית אחרי פחמן דו-חמצני כאשר מדענים מעריכים שהוא אחראי לכ-25% מההתחממות מאז ראשית המהפכה התעשייתית (סביב שנת 1750).

 

מה קרה מאז שנת 2006?

משהו בלתי צפוי החל בסביבות שנת 2006. לאחר מגמת התייצבות בשנות ה-90, ריכוזי המתאן העולמיים החלו לעלות שוב בחדות. מהר יותר מכפי שחזו המודלים. אבל הפעם, "החשודים המיידיים" - דליפות מאתרי הטמנת אשפה או אתרי קידוח, "פלוצים של פרות", גידול אורז - לא מספיקים כדי להסביר את מלוא הזינוק.

graph of methane concentration/accumulation in the atmosphere
השינוי ברמת גז החממה מתאן באטמופירה על פני שנים: שים לב במיוחד לקפיצה החל משנת 2006.
Credit: Nasa/Vital signs (In the public domain)

אפשרות אותה שקלו המדענים היא קפיצה בריכוז גזי החממה באטמוספירה כחלק מסיומו של עידן הקרח. כי כן, רשמית כדור הארץ עדיין בעידן קרח (אף כי בחלק החמים יחסית של העידן). כאשר מחקרי פלאו-אקלים (במסגרתם חוקרים את האקלים הקדום של כדור הארץ) מלמדים ש-2.5 מיליון השנים האחרונות מתאפיינות בתהליכי הפשרה וקפיאה מחזוריים. כאשר החלק במחזור המתאפיין בהמסת קרחונים מסיבית מלווה בפליטת כמויות ניכרות של גזי חממה אלא שזה חלק ממחזור שאורכו כ- 100,000 שנים, והפעם האחרונה בה ראינו קפיצה כזו היתה לפני כ-12,000 שנים, וגם זו "קפיצה" שאורכת מאות ואף אלפי שנים. אבל הזינוק שאנחנו רואים בתקופתנו מוקדם מדי, מהיר מדי, ולא יכול להיות מוסבר על ידי תהליכים מחזוריים טבעיים.

This global map shows the annual increase of methane emissions relative to the global mean annual increase and has been created using data from the Copernicus Sentinel-5P satellite.
עלייה בריכוזי המתאן בעולם אפילו בשנת 2020 שהתאפיינה בסגר עולמי: למרות ששנת 2020 הייתה שנת סגר עולמית בגלל הקורונה, עדיין אפשר לראות עלייה בריכוזי המתאן בתמונה שנוצרה על סמך צילומי לווין "קופרניקוס" של סוכנות החלל האירופית.
Credit: European space agency (In the public domain)

מה זה יכול להיות?

ניתוח איזוטופי, שמטרתו לגלות את מקור המתאן, גילה דבר מפתיע. מקור הגז לא היה רק באותם "החשודים המיידיים" אלא בנוסף ממקורות ביולוגיים טבעיים: ביצות, פירוק פסולת אורגנית על ידי חיידקים בקרקע, והפשרת פרמפרוסט, קרקעות קפואות במשך שנים באזורים הארקטיים, בקצב מואץ.

העניין הוא שטמפרטורות חמות מעלות את פליטת המתאן. זה יכול להיות צמיחה מואצת ולאחריה קמילה ופירוק או תוצאה של חיידקי הקרקע המתרבים באקלים חם שמפרקים שאריות אורגניות ומייצרים בתהליך גזי חממה. דבר דומה קורה גם בביצות בהם משגשגים חיידקים מפרקים בתנאי אקלים לחים וחמים. בנוסף, הפשרת שלגי העד באזור הארקטי גורמת להפשרת חיידקים ששכנו קפואים בקרקע במשך מאות שנים. התוצאה היא מנגנון היזון חוזר חיובי במסגרתו טמפרטורות גבוהות מאיצות את פעילותם של מיקרואורגניזמים מפרקים, ואילו בתורם מייצרים מתאן בתהליך הפירוק. והמתאן מצטבר באטמוספרה, ואף תורם לאפקט החממה ולהתחממות האקלים.

התחממות -> מפשירה קרקעות קפואות ומעודדת פעילות חיידקים. חיידקים -> מייצרים מתאן. מתאן -> לוכד חום וגורם להתחממות נוספת. וכן הלאה, בלולאה שמאיצה את עצמה.
מנגנון ההיזון החוזר של ההתחממות הגלובלית: התחממות -> מפשירה קרקעות קפואות ומעודדת פעילות חיידקים מייצרי מתאן -> מתאן לוכד חום באטמוספירה, וגורם להתחממות נוספות -> וחוזר חלילה.

ככל שמתחמם, כך משתחרר יותר מתאן, מה שגורם לעוד התחממות. זו לולאה שמזינה את עצמה.

 

למה עלייה בריכוזי המתאן באטמוספירה צריכה לעניין גם אותך?

העלייה בריכוז המתאן באטמוספירה מספרת לנו שהמערכת האקלימית, זו המאפשרת את החיים על פני כדור הארץ, מתחילה להישבר. הביוספירה לא רק מגיבה באופן פסיבי, אלא משתנה בעצמה, ומשחררת עוד גזי חממה. גם התחממות של קצת יותר ממעלה במסגרת ההתחממות הגלובלית (1.1°C בממוצע) כבר יוצרת שינויים עמוקים, שמזינים את עצמם.

 

ייתכן שעדיין לא מאוחר - מה אפשר לעשות?

למרות מנגנון ההיזון החוזר האכזרי לתוכו אנו הולכים ומדרדרים, מתאן הוא אולי גז החממה שהכי קל לטפל בו בדיוק בגלל אורך החיים הקצר יחסית שלו (כעשור), הפחתת פליטות היום תביא לירידה מהירה בריכוז שלו באטמוספירה, ותאט את ההתחממות באופן מורגש כבר בתוך שניים-שלושה עשורים. זוהי הזדמנות אסטרטגית שאין לנו עם פחמן דו-חמצני.

אז מה עושים?

תמיכה בלווייני גילוי מתאן וברשתות ניטור עולמיות היכולות להתריע על מקורות זיהום. לדוגמה, לוויני סוכנות החלל האמריקאית NASA זיהו "פולטי על" במספר מוקדים. כולל: במקסיקו, איראן וטורקמניסטן בהם מקור הפליטות בלהבות המיתמרות ממתקני הפקת גז ונפט.

זיהוי מקורות הזיהום נעשה באמצעות קרן לייזר תת אדומה המפלחת את האטמוספירה ומזהה את פליטת המזהמים על פי אורכי הגל האופייניים של ספקטרום הבליעה.

Super‑emitters of Methane from Turkmenistan as captured by NASA EMIT satellite
פליטת ענק של מתאן כתוצאה מפעילות אנושית: תצלום לווין מפרויקט EMIT של NASA מראה 12 תימרות מתאן ענקיות הקשורות להפקת דלקי מאובנים חלקן משתרעות על פני 32 ק"מ סמוך לחופי הים הכספי במדינת טורקמניסטן.
Credit: NASA/JPL-Caltech (In the public domain)

השימוש בקרן לייזר לגילוי מקורות פליטה לא מחייב שימוש בפלטפורמות לווייניות. קיימים מכשירים המשתמשים בטכנולוגית לייזר, אמינים ומשתלמים כלכלית, שאותם אפשר להתקין באזורים החשודים בפליטת מזהמים על פני הקרקע. באמצעותם ניתן לזהות דליפות בתשתיות נפט וגז בתהליך זול ויעיל שחוסך כסף ליצרני ומפיצי הגז ומפחית את הסיכון בפיצוץ כתוצאה מדליפת גז. בנוסף, ניתן להשתמש בטכנולוגיה לצורך איתור גזי חממה המשתחררים ממטמנות אשפה. תהליך משתלם היות ואת הגז ניתן לנצל כמקור לגז בישול. אמנם פחמן דו-חמצני הנוצר כתוצאה מבעירת גז בישול גם הוא גז חממה, אולם פוטנציאל הנזק של מתאן פר יחידת נפח גדול משמעותית יותר. לכן, הפיכת מולקולת מתאן למולקולת CO₂ היא "הרע במיעוטו" ועשויה להקטין משמעותית את נזק ההתחממות המיידי. כך שהרווח כפול: הפחתת זיהום סביבתי ומקור הכנסה נוסף לבעלי התשתיות.

גידול בעלי חיים, דוגמת בקר, תורם בערך שליש מפליטות המתאן ממקורות אנושיים. מקור הגז הוא בנפיחות האחוריים והבל הפה של מעלי גירה המייצרים את הגז כחלק מתהליך העיכול. הדרך להפחית את פליטת המזהמים היא פשוטה יחסית, כי כל מה שצריך הוא להפחית בצריכת בשר אדום. בהקשר זה, אימוץ ההרגל של "יום ללא אכילת בשר" פעם בשבוע יכול להיות צעד אחד קטן בכיוון הנכון. יפה לבריאות ואף לכיס. זהו צעד אישי, המלמד שגם לבחירות הקטנות שלנו, בחיי היום יום, יכולה להיות השפעה על האטמוספירה של כדור הארץ.

 

סיכום

העלייה המדאיגה בריכוזי המתאן באטמוספירה היא תזכורת מצמררת לכך שמערכת האקלים העולמית נמצאת תחת לחץ עצום, ושהיא מגיבה בדרכים שיכולות להאיץ את ההתחממות. אך אל מול האתגר, עומדת לנו הזדמנות אדירה: בזכות אורך חייו הקצר, כל צעד שננקוט היום להפחתת פליטות מתאן יורגש במהרה. בין אם מדובר בדרישה מממשלות לתמוך בטכנולוגיות גילוי מתאן, או בבחירות תזונתיות אישיות, לכל אחד ואחת מאיתנו יש תפקיד ביצירת השינוי. העתיד שלנו, על פני כדור הארץ, תלוי בכך.

 

מקורות מידע נבחרים

 

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

העולם מתחמם בקצב חסר תקדים: העובדות

 

אהבתם? לא אהבתם? דרגו!

0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים

 

 

המדריכים באתר עוסקים בנושאי תכנות ופיתוח אישי. הקוד שמוצג משמש להדגמה ולצרכי לימוד. התוכן והקוד המוצגים באתר נבדקו בקפידה ונמצאו תקינים. אבל ייתכן ששימוש במערכות שונות, דוגמת דפדפן או מערכת הפעלה שונה ולאור השינויים הטכנולוגיים התכופים בעולם שבו אנו חיים יגרום לתוצאות שונות מהמצופה. בכל מקרה, אין בעל האתר נושא באחריות לכל שיבוש או שימוש לא אחראי בתכנים הלימודיים באתר.

למרות האמור לעיל, ומתוך רצון טוב, אם נתקלת בקשיים ביישום הקוד באתר מפאת מה שנראה לך כשגיאה או כחוסר עקביות נא להשאיר תגובה עם פירוט הבעיה באזור התגובות בתחתית המדריכים. זה יכול לעזור למשתמשים אחרים שנתקלו באותה בעיה ואם אני רואה שהבעיה עקרונית אני עשוי לערוך התאמה במדריך או להסיר אותו כדי להימנע מהטעיית הציבור.

שימו לב! הסקריפטים במדריכים מיועדים למטרות לימוד בלבד. כשאתם עובדים על הפרויקטים שלכם אתם צריכים להשתמש בספריות וסביבות פיתוח מוכחות, מהירות ובטוחות.

המשתמש באתר צריך להיות מודע לכך שאם וכאשר הוא מפתח קוד בשביל פרויקט הוא חייב לשים לב ולהשתמש בסביבת הפיתוח המתאימה ביותר, הבטוחה ביותר, היעילה ביותר וכמובן שהוא צריך לבדוק את הקוד בהיבטים של יעילות ואבטחה. מי אמר שלהיות מפתח זו עבודה קלה ?

השימוש שלך באתר מהווה ראייה להסכמתך עם הכללים והתקנות שנוסחו בהסכם תנאי השימוש.

הוסף תגובה חדשה

 

 

ענה על השאלה הפשוטה הבאה כתנאי להוספת תגובה:

מתי הוקמה המדינה?