מדריכי לינוקס Linux
מה זה טרמינל?
ללינוקס יש ממשק גרפי GUI בדומה לכל מערכת הפעלת אחרת דוגמת Windows או OSX של מק. בנוסף, קיים הטרמינל שמאפשר לך לבצע משימות ביתר קלות אם רק תקדיש קצת זמן ללימוד שלו. הטרמינל הוא החלון שבתוכו אתה מריץ פקודות. אתה מזין את הפקודות באמצעות המקלדת, והטרמינל מריץ תוכנה שמספקת לך פלט בהתאם למה שהזנת. במדריך זה תקבל תשובה לשאלות מהו הטרמינל? למה צריך אותו? ואיפה ללמוד כיצד להשתמש בו?
ניווט במערכת הקבצים של לינוקס
כשאתה מתחיל לעבוד עם לינוקס היכולת הבסיסית ביותר שאתה צריך לפתח היא ניווט במערכת הקבצים הכוללת יכולת לעבור מתיקייה לתיקייה, לדעת היכן אתה נמצא ומה קיים בתיקייה. בהתאם, המדריך השני בסדרת הלינוקס מוקדש כולו לפקודות המשמשות לניווט במערכת הקבצים.
מערכת הקבצים של Linux - מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול
במדריך זה תקבלו הסבר על התיקיות העיקריות המרכיבות את מערכת הקבצים (file system) של לינוקס שכדאי להכיר. כל תיקייה נקראת directory, ובתוך התיקיות ניתן למצוא תיקיות משנה מה שיוצר היררכיה (עץ) של תיקיות. שמם של התיקיות נגזר ממיקומם בהיררכיה.
עבודה עם קבצים ותיקיות של לינוקס
אחרי שבמדריכי הלינוקס הקודמים למדנו כיצד להשתמש בטרמינל, במדריך זה נלמד כיצד לעבוד עם קבצים ותיקיות - יצירה, עריכה, הזזה ומחיקה.
הכנסת קבצים לארכיון, חילוץ וכיווץ כשעובדים עם לינוקס
למערכת הפעלה חלונות יש פורמט zip לעבודה עם קבצי ארכיון ומי שעובד עם לינוקס מעדיף את הפורמט tar. לרוב משתמשים בפורמט כשרוצים להעביר קבצים, ויש אפשרות לכווץ שגם אותה נסביר במדריך.
חיפוש בתוך קבצים עם GREP
כשאתה עובד על המחשב שלך בתוך תיקייה מקומית אין דבר קל יותר מלחפש את הדבר שמעניין אותך. כל מה שאתה צריך הוא להזין את המונח המבוקש לתוך תיבת החיפוש של ה-IDE שאיתו אתה עובד. אבל העניינים מסתבכים כשאתה עובד על שרתים מרוחקים כי לך תמצא את המחרוזת שמעניינת אותך בין אלפי קבצים עם מאות ואלפי שורות קוד בכל אחד. למזלנו, לינוקס שעליו מבוססים רוב השרתים, מציע כלי קטן ומועיל בשם GREP המאפשר לנו לאתר טקסטים בתוך תיקיות בקלות וביעילות. ב-GREP ניתן להשתמש בתוך סקריפט Bash, ובמדריך זה נעבוד איתו בתוך הטרמינל שבו מצוידים מחשבי לינוקס ומק.
איך למצוא קבצים באמצעות הפקודה find של לינוקס
הפקודה find של לינוקס משמשת לאיתור קבצים על פי שמם. מדריך הלינוקס שלפניך יעזור לך ללמוד את הדברים החשובים אודות פקודה מועילה במיוחד.
ניהול הרשאות, משתמשים וקבוצות בלינוקס
במדריך זה תלמדו כיצד לנהל משתמשים, קבוצות של משתמשים והרשאות במערכות לינוקס.
לינוקס - צינורות והפניות
כשעובדים עם שורת הפקודות של לינוקס כדאי להכיר את הנושא של צינורות (pipes) והפניות (redirect). נשתמש בצינורות (pipes) והפניות (redirections) כדי להפנות את המידע מתוכנה אחת לאחרת, כך שהפלט של תוכנה אחת הופך לקלט של תוכנה שנייה.
ניהול תהליכים בלינוקס או איך לא להתעצבן כשהמחשב שוב נתקע
לינוקס היא מערכת הפעלה יציבה במיוחד אבל לפעמים הפעלה של תוכנות מסוימות עלולה לגרום לה להאט או להפסיק להגיב בגלל שימוש מופרז במשאבים. כדי להבטיח פעולה חלקה חשוב לדעת כיצד לנהל את התוכנות שרצות על המערכת.
5 פילטרים של לינוקס שחובה להכיר
אחת התכונות המועילות ביותר של לינוקס היא היכולת לעבד קבצים גם אם הם מכילים אלפי שורות באמצעות פילטרים. מדריך זה מסביר כיצד להפעיל פילטרים פשוטים מהטרמינל.
עריכת קבצים על Linux באמצעות vim
Linux מציע מגוון של עורכי טקסט, ואחד הפופולריים הוא Vim. מי שמומחה בשימוש בו מעדיף אותו על פני IDE רגיל כי הוא הרבה יותר נוח ומהיר. באופן אישי, אני עובד איתו, או עם גירסה פחות עתירת פריטים ששמה Vi, כשאני צריך לעבוד על שרת מרוחק שאין לי אליו גישה עם עורך טקסט רגיל. כך שהמדריך הזה הוא מדריך הישרדות שמיועד למי שנאלץ לעבור עם עורך vi/vim וחייב ללמוד את המינימום ההכרחי. Vim מציע אינסוף אפשרויות לייעול העבודה. במדריך זה רכזתי את 10 הדברים השימושיים ביותר.
מדריך Awk - פקודה של Bash שהיא גם (סוג של) שפת תכנות
Awk היא פקודה של Bash וגם שפת תכנות. נעזרים בה בעיקר כשעובדים עם עמודות.
מדריך sed לעריכת טקסט שורה אחת בכל פעם
sed הוא כלי לעיבוד של טקסטים כשעובדים על מערכת הפעלה לינוקס. sed קיצור של Stream EDitor הוא עורך טקסט שמעבד מידע שורה אחת בכל פעם. משתמשים ב-sed כשעובדים עם טקסטים שמקורם בפייפ או בקובץ ורוצים לעשות להם מניפולציות פשוטות דוגמת: חיפוש, החלפה, סינון, עריכה, מחיקה. היתרון של שימוש ב-sed הוא שידע של כמה אפשרויות בסיסיות יכול לחסוך הרבה זמן עבודה בפרט אם רוצים לבצע פעולות אוטומטיות על קבצי טקסט. sed הוא שימושי במיוחד כשעובדים על קבצי לוג.
שימוש ב-curl להעברת מידע באמצעות ה-URL
curl היא ספרייה ענקית, ותיקה ומאוד מגוונת, חופשית לשימוש שאפשר לעבוד איתה גם באמצעות כלי שורת הפקודות טרמינל. תפקידה להעביר מידע מרשת האינטרנט, דרך API שונים באמצעות מגוון גדול של פרוטוקולים. דוגמת: HTTP, HTTPS, FTP, STMP עוגיות רשת, ועוד רבים אחרים. ל-curl יש מאות אפשרויות. החבילה התחילה לפעול בראשית ימי האינטרנט, עוד ב- 1998. מאז היא מתוחזקת בקביעות על ידי מאות מפתחים שמוצאים גרסה חדשה מדי כמה חודשים. במדריך זה אתן הצצה לכמה פקודות מועילות במיוחד.
דף ציטים ללינוקס - Linux cheat sheet
מאוד השתדלתי לכסות כמה שיותר פקודות ועקרונות של לינוקס במדריך באתר אבל אי אפשר את הכול ולפעמים גם לא כדאי אז דף הצ'יטים הבא כולל הרבה מהפקודות עליהם הסברתי במדריכים ולא מעט אחרות מועילות לא פחות.
Cron job וקסמי האוטומציה
Cron היא תוכנה המהווה חלק אינטגרלי של מערכת ההפעלה לינוקס שמאפשרת לתזמן מתי להריץ משימות cron jobs. מאוד חשוב להכיר את הנושא כדי לעשות אוטומציה של תהליכים. לדוגמה, לקבוע שמנקים את הקאש פעם ביום, מגבים פעם בשבוע או שולחים דו"ח פעם ברבעון.
כיצד תשתמש בלינוקס למציאת הקבצים שממלאים לך את השרת?
נתקלתי בבעיה הזו אצל לקוחות וגם באתרים שלי שאחרי כמה חודשים מקום האחסון מתמלא בלי הסבר. כדי למצוא את הקבצים והתיקיות הגדולים הגורמים לבעיה אני מריץ כמה פקודות פשוטות בטרמינל.
סקריפט ראשון בשפת bash - שלום עולם כמובן!
אחד השימושים הנפוצים בסקריפטים של bash הוא לצורך אוטומציה של משימות מייגעות. לדוגמה, אם אתה צריך לגבות אתר פעם בשבוע. אתה יכול לכתוב סקריפט bash שרץ בשעה קבועה פעם בשבוע, דוחס את מערכת הקבצים ואת מסד הנתונים, ומקבץ אותם לתיקייה הכוללת בשמה את מועד הפעולה. כך חסכת לעצמך 20 דקות מדי שבוע ו-18 שעות בשנה. סקריפטים של bash יכולים להיות מועילים מאוד אז בואו נעשה את הצעד הראשון. במדריך זה נלמד לכתוב ולהריץ סקריפט פשוט של bash.
if condition מדריך לקידוד תנאים בשפת Bash
משפטי תנאי משמשים כשצריך לבחור בין חלופות. אם מתקיים תנאי אחד אז לעשות א'; אם אחר אז ב'. במדריך זה נלמד לקודד תנאים בשפת Bash.
תן ל-bash לעבוד בשבילך - אוטומציה של מטלות מייגעות באמצעות קוד bash
שפת התכנות Bash מאפשרת לבצע פעולות ברקע, לתקשר עם מערכת הפעלה לינוקס, לעקוב אחר תהליכים, לזהות חריגים, וליידע את המשתמשים. תכונות אילה הופכות את Bash לבחירה מעולה כשרוצים לעשות אוטומציה של תהליכים. מדריך זה יסביר כיצד לעשות אוטומציה של מעקב אחר צריכת משאבי מערכת, וכיצד ליידע את המשתמש במקרה של בעיה.
שינוי אוטומטי של תמונת הרקע של המסך במחשבי Linux לתמונת האסטרונומיה היומית של NASA
סוכנות החלל NASA מעלה לאתר שלה Astronomy Picture of the Day כמעט מדי יום תמונות מרהיבות בנושא אסטרונומיה ומדעי כדור הארץ. רציתי להציג את התמונה בתור הרקע של המסך של מחשב הלינוקס שלי, וגם שהתהליך יתבצע אוטומטית בלי מעורבות מצידי. הפתרון שמצאתי הוא סקריפט Bash קצר שמוריד את התמונה מה-API של NASA ומופעל על ידי CRON על בסיס יומי. במדריך זה אני מציג את הדרך שעבדה אצלי על המחשב.