מה זה זיכרון heap ערימה וזיכרון stack מחסנית
"זיכרון ערימה" heap memory ו"זיכרון מחסנית" stack memory הם מונחים המשמשים לתיאור סוגים שונים של הקצאת זיכרון בתוכנת מחשב.
Stack memory
זיכרון מחסנית, הידוע גם כמחסנית, הוא אזור זיכרון המשמש למשתנים מקומיים וניהול "מהלך התוכנית" call stack. זהו גוש זיכרון רציף שגדל ומתכווץ אוטומטית כאשר פונקציות נקראות ומחזירות תשובה. המחסנית פועלת באופן אחרון נכנס, ראשון יוצא (LIFO), כלומר הפריטים שנדחפו לאחרונה הם הראשונים שיטופלו ויוסרו.
כאשר קוראים לפונקציה, המשתנים המקומיים והפרמטרים נשמרים במחסנית. כאשר הפונקציה משלימה את ביצוע המשימה, הזיכרון השמור למשתנים אלה משתחרר אוטומטית. ניהול אוטומטי זה של זיכרון הופך את המחסנית למהירה בכל הנוגע לניהול קריאות לפונקציות ושמירת משתנים מקומיים.
זיכרון המחסנית מוגבל בגודלו, וגודלו נקבע בתחילת התוכנית. אם המחסנית חורגת מהגודל שהוקצה לה, הדבר גורם לשגיאת הצפת הזיכרון stack overflow.
Heap memory
זיכרון ערימה, המכונה גם ערימה, הוא אזור זיכרון המשמש להקצאת זיכרון דינמית. בניגוד למחסנית, הערימה אינה מנוהלת אוטומטית ואין לה מבנה ארגוני ספציפי. זהו מאגר זיכרון שניתן להקצות ולשחרר באופן דינמי לפי הצורך במהלך ביצוע התוכנית.
הערימה משמשת בדרך כלל לאחסון אובייקטים או מבני נתונים בעלי אורך חיים ארוך יותר ממשתנים מקומיים. הקצאת זיכרון בערימה מתבצעת במפורש על ידי המתכנת בשפות כמו C. שחרור של זיכרון ערימה היא גם באחריות המתכנת.
מכיוון שזיכרון הערימה אינו מנוהל באופן אוטומטי, הוא עלול להוביל לבעיות כמו דליפת זיכרון memory leak או פיצול זיכרון. דליפות זיכרון מתרחשות כאשר זיכרון שהוקצה אינו משוחרר, וכתוצאה מכך התוכנית מאבדת גישה לזיכרון זה. פיצול זיכרון מתרחש כאשר ישנם בלוקים קטנים של זיכרון פנוי מפוזרים בערימה, מה שמקשה על הקצאת בלוקים רציפים גדולים יותר.
בשפות גבוהות כדוגמת פייתון הקצאת ושחרור המשאבים נעשית אוטומטית על ידי מערכות לניהול זיכרון המשלבות בין השאר טכניקות של reference counting העוקב אחר מספר ההפניות למשתנה ואם המספר יורד ל-0 פייתון משחרר את הזיכרון לשימוש עתידי ו-garbage collector למחיקת אובייקטים שאינם בשימוש.
סיכום
זיכרון מחסנית stack memory משמש לניהול משתנים מקומיים וקריאות פונקציות, בעוד שזיכרון ערימה heap memory משמש להקצאת זיכרון דינמית של אובייקטים בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר. הבנת ההבדלים בין סוגי הזיכרון הללו תעזור לך לכתוב תוכנות מחשב יעילות יותר.
למדריכים נוספים בנושא של כישורי מחשב
זה IDE? זה עורך קוד? זה VSCODE!
כיצד לעבוד עם git ו-github בצוות?
לכל המדריכים בסדרת כישורי מחשב באתר רשתטק
אהבתם? לא אהבתם? דרגו!
0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים
המדריכים באתר עוסקים בנושאי תכנות ופיתוח אישי. הקוד שמוצג משמש להדגמה ולצרכי לימוד. התוכן והקוד המוצגים באתר נבדקו בקפידה ונמצאו תקינים. אבל ייתכן ששימוש במערכות שונות, דוגמת דפדפן או מערכת הפעלה שונה ולאור השינויים הטכנולוגיים התכופים בעולם שבו אנו חיים יגרום לתוצאות שונות מהמצופה. בכל מקרה, אין בעל האתר נושא באחריות לכל שיבוש או שימוש לא אחראי בתכנים הלימודיים באתר.
למרות האמור לעיל, ומתוך רצון טוב, אם נתקלת בקשיים ביישום הקוד באתר מפאת מה שנראה לך כשגיאה או כחוסר עקביות נא להשאיר תגובה עם פירוט הבעיה באזור התגובות בתחתית המדריכים. זה יכול לעזור למשתמשים אחרים שנתקלו באותה בעיה ואם אני רואה שהבעיה עקרונית אני עשוי לערוך התאמה במדריך או להסיר אותו כדי להימנע מהטעיית הציבור.
שימו לב! הסקריפטים במדריכים מיועדים למטרות לימוד בלבד. כשאתם עובדים על הפרויקטים שלכם אתם צריכים להשתמש בספריות וסביבות פיתוח מוכחות, מהירות ובטוחות.
המשתמש באתר צריך להיות מודע לכך שאם וכאשר הוא מפתח קוד בשביל פרויקט הוא חייב לשים לב ולהשתמש בסביבת הפיתוח המתאימה ביותר, הבטוחה ביותר, היעילה ביותר וכמובן שהוא צריך לבדוק את הקוד בהיבטים של יעילות ואבטחה. מי אמר שלהיות מפתח זו עבודה קלה ?
השימוש שלך באתר מהווה ראייה להסכמתך עם הכללים והתקנות שנוסחו בהסכם תנאי השימוש.