תחי ישראל - אין לנו ארץ אחרת

תחי ישראל -אין לנו ארץ אחרת

איך להיות כל כך טוב עד שהם לא יוכלו להתעלם ממך?

מחבר:
בתאריך:

כששאלו את הקומיקאי האמריקאי המפורסם סטיב מרטין מה סוד ההצלחה שלו, הוא נהג לענות "אתם צריכים להיות כל כך טובים עד שלא יוכלו להתעלם ממכם". אנשים ציפו לשמוע כיצד למצוא את הסוכן הכי טוב או באיזו אקדמיה לקומיקאים ללמוד. במקום זה הוא אמר להם שהם צריכים להיות הטובים ביותר בתחומם. ואת זה, משום מה, אף אחד לא ציפה לשמוע.

אחת מהנחות היסוד המובנות מאליהם שעליהם מבוססת התרבות המודרנית היא שאנשים צריכים לעשות את מה שהם אוהבים. ברומנטיקה כמו גם בבחירת מקצוע. אבל הספר "כל כך טוב שהם לא יוכלו להתעלם ממך" מבית היוצר של Cal Newport יוצא נגד הנחת היסוד הזו, וטוען שמה שבאמת חשוב הוא ללכת בדרכם של האומנים המומחים.

איך להיות כל כך טוב עד שלא יוכלו להתעלם ממך

 

הספר מפרט את שלושת המרכיבים ההכרחיים שהופכים את האומנים המומחים למה שהם:

א. מידה גבוהה של אוטונומיה שמאפשרת להם לבחור את כלי העבודה, ואת הזמן והמקום שבו הם יוצרים.

ב. תחושה טובה במה שהם עושים. תחושה שנובעת מכך שהם משקיעים כשרון רב במשהו שמביא תועלת לחברה.

ג. קשרים חברתיים טובים עם אנשים אחרים שעובדים אתם על אותם פרויקטים. זה קשור ביכולת בין אישית גבוהה, וגם בכך שמעריכים את דעתם.

שלושת המרכיבים האלה תורמים למחויבות גבוהה של האומן כלפי אומנתו. יותר מזה הם הכרחיים. החדשות הטובות הם שאפשר להכניס את שלושת המרכיבים לחיים שלנו, וזה הרבה יותר קל ויציב לאורך זמן מלפתח תשוקה.

 

האומן המומחה לעומת האדם הממוצע

אבל מהו ההבדל בין האומן המומחה לבין כל אחד אחר? מהי הפילוסופיה הבסיסית שמייחדת את האומן המומחה מכל השאר? הספר טוען שבעוד האומן המומחה שואף לעשות את העבודה הטובה ביותר שתעניק את הערך הגבוה ביותר לחברה, האדם הממוצע שואף לעבוד כמה שפחות וליהנות כמה שיותר. והבדל זה באופן החשיבה הוא שיוצר את הפער התהומי בין האומנים המומחים לכל השאר.

 

כיצד הופכים לאומן מומחה?

אנדריאס אריקסון, שחוקר את נושא המומחיות מזה 40 שנה, כותב בספר Peak אודות מחקר שערך על מוזיקאים מקצועיים, ובו גילה שכנרים מומחים השקיעו בממוצע 7,000 שעות אימון כדי להתקבל לאחד מבתי הספר הטובים בעולם, ובין 20,000 - 30,000 שעות כדי להופיע כסוליסטים באחת התזמורות המובילות בעולם. תוצאות דומות הוא גילה גם אצל רבי אומן בתחום השחמט וספורטאים אולימפיים. או במילים אחרות צריך להשקיע ה-מ-ו-ן מאמץ כדי להפוך לאומן מומחה.

אריקסון מצא שאלפי שעות האימון שהשקיעו האומנים המומחים נעשה במסגרת תהליך שהוא מכנה "אימון מכוון" (deliberate practice) שכולל:

  1. בניית תוכנית מפורטת לאימון במטרה לעמוד ביעדים מוגדרים במסגרת רכישת המומחיות.
  2. למידה בהדרכתו של מורה מומחה להוראת התחום שנותן לתלמידים שיעורי בית.
  3. התלמיד מתאמן על סמך שיעורי הבית לבד, עם עצמו, ובריכוז מלא.
  4. המורה מעניק לתלמיד משוב על מידת התקדמותו הכולל איתור הבעיות והאזורים שדורשים השקעה נוספת, ותרגילים שעליהם התלמיד צריך להתאמן כדי לתקן את החסר.
  5. דחיפה של גבולות הידע והיכולת בהתמדה. כל הזמן. צעד אחד קטן בכל פעם. כי התנאי להתקדמות הוא העלאת הרף בכל פעם שמצליחים לעמוד ביעד.
  6. התלמיד צריך לשמור על רוח טובה ורצון להתקדם. מיותר לציין, שאת האגו צריך לשים בפינה.

הסוג הזה של אימון מאוד מכוון וממושך יוצר בסופו של דבר במוחו של המומחה תבונה מיוחדת שמכונה "ייצוג שכלי" (mental representation). לדוגמה, רב-אומן בשחמט יכול במבט אחד של מספר שניות בלוח המשחק להבין מי עומד לנצח כשרבים מרבי האומן מסבירים את ההבנה הזו כקווי כוח סביב הלוח. זו לא מיסטיקה אלא דחיסה של כמות עצומה של ניסיון ואימון לתוך ניתוח המצב. זה כוחו של אימון מכוון שהוא יוצר במוחו של המומחה הבנה אינטואיטיבית של מצבים מסובכים בתחום המומחיות שלו.

התיאור הזה של אופן רכישת המומחיות מעלה את השאלה כיצד להגיע לרמה גבוהה בתחומים שאין בהם מסלול מובנה ומאמנים מנוסים. לדוגמה, מה לגבי מיזמים טכנולוגיים שמנסים להמציא מוצר או לנצל את השוק באופן חסר תקדים? הרי אין באמת מנטורים שיכולים להדריך לגבי משהו שעוד צריך להמציא. אריקסון מציע שהדרך להגיע לדרגה של ממציא או מייסד סטרט-אפ צריכה לעבור דרך הפיכה למומחה שמכיר את גבולות התחום, ויכול לנצל את ההכרה הזו כדי להתרחב אל מרחב האפשרויות שנחשף רק בפני המיומנים שבין העוסקים במלאכה.

 

כיצד לגבור על ההפרעות הפנימיות והחיצוניות בתהליך ההפיכה למומחה?

התחושה היא שכל אחד יכול להיות מומחה בתנאי שיקדיש מספיק זמן אבל הבעיה היא שהחיים מזמנים לנו הפרעות רבות, פנימיות וחיצוניות, והשאלה היא כיצד ניתן לגבור עליהם? רוברט גרין, בעצמו רב-אומן בכתיבה על התפתחות עצמית, מביט בגישה יותר הוליסטית על תהליך רכישת המומחיות בספר Mastery, ומונה שלושה שלבים בתהליך:

השלב הראשון הוא שלב הלמידה מתוך התבוננות. בשלב זה אתה מנסה להכיר את גבולות הידע של התחום, ולהתחבר עם מי שיום אחד יהפכו לעמיתיך למקצוע. את התקופה הזו צריך להקדיש להכרת האנשים, שפתם והתנהגותם, ולחקות אותם כמה שצריך. הדבר הרע ביותר שאתה יכול לעשות הוא לנסות להרשים או לשנות את התחום שאליו אתה מעוניין להשתייך.

השלב השני הוא שלב הלמידה. השלב אורך כ-10,000 שעות. סדר גודל של 5 עד 10 שנות עבודה. בתקופה זו צריך להקדיש בכל יום 4-5 שעות בריכוז מלא לרכישת המיומנות המקצועית, בדומה למה שמציע אריקסון.

השלב השלישי, הוא השלב היצירתי שבו אתה יכול לתרום לפרויקט או להתחיל פרויקט משלך שמדגים את היכולות שרכשת.

גרין מציע שאחרי שאתה מסיים את תהליך רכישת המומחיות אתה יכול לבחור בין ניסיון להרחיב את גבולות התחום ובין למידת מומחיות נוספת ושילובה בידע הקיים שלך במטרה לפרוץ את גבולת התחום. בכל מקרה, המטרה האולטימטיבית שלך צריכה להיות תרומה משמעותית לחברה.

 

באיזה תחום כדאי להשקיע?

אחרי שהבנו שהפיכה למומחה היא עבודה קשה מאוד צריך לברר במה כדאי להשקיע, ו-Cal Newport מציע, שאם כבר עושים את המאמץ, אז כדאי להשקיע ברכישת מקצוע מבוקש ומתגמל שרק מעטים עוסקים בו.

 

מה לגבי מי שלא מעוניין להפוך לאומן מומחה?

גם אם אינך מעוניין להקדיש את כל המאמץ העצום בהפיכה לאומן מומחה עדיין אתה יכול ללמוד משהו מהמדריך הזה כי מספיק שתתמיד להקדיש מספר שעות לימוד מדי שבוע כדי שתוכל ליהנות מיתרון תחרותי משמעותי בתחום המקצועי שבו אתה עוסק. כאשר אתה לומד הקפד על שיפור נקודות חלשות ודחיפת גבולות היכולת לאט ובהתמדה כלפי מעלה. הידע שתרכוש יצטבר עם הזמן ויהפוך אותך לאטרקטיבי יותר בשוק העבודה המודרני שבו רמה מקצועית גבוהה היא מצרך נדיר ומבוקש.

דרך מהנה יחסית לדחוף את גבולות היכולת המקצועית היא באמצעות אימוץ פרויקט אישי מעניין ומאתגר בתחום המקצועי שמעניין אותך.

הצד השני של המטבע, הם קורסים שמפורסמים חדשות לבקרים בכל מקום שמציעים לכם קריירה רווחית בזכות תעודת הסמכה שנרכשת בכמה עשרות או מאות שעות אקדמאיות. זהירות! זה לא רציני. שום קורס לא יהפוך אותך למתכנת מקצועי ב 200-500 שעות.

הדרך היחידה שעובדת היא השקעה לאורך שנים ברכישת ידע מקצועי, וביישום שלו בכל מקום ובכל הזדמנות. אפילו אם ההזדמנות אינה נקרית בדרכך, אתה צריך להמציא אותה. העיקר לרכוש את הידע וליישם אותו בפועל.

אומן מומחה עוסק בעבודתו

 

סיכום

הספר "כל כך טוב שהם לא יוכלו להתעלם ממך" מדגיש שוב ושוב שהעניין הוא לא למצוא את העבודה הטובה ביותר שמעוררת אצלנו הכי הרבה תשוקה, אלא לעבוד נכון. מדי יום, לאורך שנים, תוך הקפדה לצבור את הידע והניסיון המקצועי, ומתוך מטרה להועיל לחברה. זו דרכם של האומנים המומחים.

 

אולי גם זה יעניין אותך

על החשיבות הגדולה של מעשים פשוטים ויומיומיים

לנבוח על העץ הלא נכון - תובנות מפתיעות על הצלחה

7 הרגלים של אנשים מוצלחים

כישורי חיים - רעיונות ששווה לשתף

 

מקורות מידע

So Good They Can't Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love by Cal Newport

Mastery by Robert Greene

Peak: Secrets from the New Science of Expertise by Anders Ericsson

 

אהבתם? לא אהבתם? דרגו!

0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים

 

 

הכותב הוא מתכנת שבמעט הזמן הפנוי העומד לרשותו נהנה לקרוא ספרים ולרשום לעצמו רשימות כדי להזכר במה שחשוב. מי שרוצה לחוות את דעתו מוזמן להוסיף תגובה ואשתדל לפרסם בהקדם.

הוסף תגובה חדשה

 

 

ענה על השאלה הפשוטה הבאה כתנאי להוספת תגובה:

דג למים הוא כמו ציפור ל...?

 

תמונת המגיב

עמיחי בתאריך: 10.11.2023

האם יש תרגום של הספר?

תמונת המגיב

יוסי בן הרוש בתאריך: 10.11.2023

לא שידוע לי