תחי ישראל - אין לנו ארץ אחרת

תחי ישראל -אין לנו ארץ אחרת

שגיאות לוגיות פרק שני - הגיון מעגלי ושגיאות סמנטיות

מחבר:
בתאריך:

מדריכים קודמים בסידרה

שגיאות לוגיות פרק ראשון - כשההנחות לא רלוונטיות למסקנה

 

שגיאות לוגיות מהסוג של הגיון מעגלי

מה דעתכם על הטיעון הבא?

מסקנות המחקר המדעי שקובע שצריכת קפה מזיקה לבריאות הם נכונות כי זה מחקר מדעי.

זה טיעון ממש גרוע שאומר שמסקנות המחקר מוצדקות כי המחקר בהכרח צודק. ההנחה והמסקנה זהות, ואין שום מידע נוסף שתומך במסקנה.

זה טיעון מהסוג של הגיון מעגלי. סוג של טיעון שבו לפחות אחת ההנחות זהה למסקנה, ללא תמיכה משמעותית נוספת במסקנה.

דוגמה קלסית להגיון מעגלי היא הטענה הבאה:

פריז היא בצרפת כי פריז היא בצרפת.

דוגמה מהחיים היא מכתב שקיבלתי מעורך דין פורטוגלי שמציע לי לרשת הון של כמה מיליוני אירו עם רק אשלח לו צ'ק על סך 50,000 אירו (דמי טרחה על רישום שמי כיורש החוקי של קרוב משפחה פורטוגלי שאין לי), והסיבה שבגללה אני יכול לבטוח בו היא שכתוב במכתב שהוא עו"ד מכובד ומהימן.

אתם מבינים את האבסורד, המסקנה שמדובר במכתב מהימן נובעת מזה שכתוב במכתב שהוא מהימן.

 

שגיאות סמנטיות

כך כתב אחד המגיבים בתגובה לכתבה בנושא עליית מחירי הדירות בישראל 2017:

תפסיקו להלחם במשקיעים. הם לא אויבי העם!! כל מדינה רוצה למשוך את המשקיעים ורק כאן נלחמים בהם.

כותב התגובה מבלבל בין שתי משמעויות של המילה "משקיע" בשפה העברית. המשמעות הראשונה חיובית, ומתארת אדם שמועיל לחברה. אדם שמסכן את הונו ומשקיע את זמנו בפיתוח או הטמעת טכנולוגיות חדישות, פעילותו עשויה להוסיף משרות למשק, והוא אף עשוי לייצא סחורות ושירותים מהמדינה. דוגמה למשקיע שתורם לחברה היא אילון מאסק מטסלה שניתן לזקוף את מהפיכת המכוניות החשמליות לסיכונים שנטל על עצמו. המשמעות השנייה של משקיע היא אדם שעושה את הונו על גבם של אנשים אחרים, ותוך ניצול חולשותיהם. דוגמה מובהקת לסוג השלילי של המשקיעים היא אספני הדירות במדינת ישראל, שקונים דירות בכל מחיר, ותורמים לעליית מחירים ללא פרופורציה לשכר הממוצע במשק. כתוצאה מהתנהגותם רבים מבני הדור הצעיר לא יכולים להרשות לעצמם דיור הולם או נאלצים להתחייב לשלם אחוז נכבד משכרם במשך עשורים בתור החזר משכנתה.

שגיאה סמנטית נוצרת כאשר ניתן להבין את השפה בכמה אופנים בגלל שניתן לייחס לאותה מילה או ביטוי יותר ממשמעות אחת. הרבה פעמים ניתן להבין את משמעות הביטוי או המילה מההקשר שבו היא מופיעה. לדוגמה, המילה "חוק". חוק שחוקקה הכנסת הוא שונה מחוק פיזיקלי. כי חוק פיזיקלי שורר בכל היקום ללא יוצא מן הכלל, ולעומת זאת חוק שחוקקה הכנסת הוא זמני ויכול להתבטל על ידי בג"ץ או לא להתבצע על ידי הרשויות שאחראיות על אכיפת החוק.

אבל פעמים רבות ימצא הדובר שישתמש בשפה מעורפלת ודו משמעית כדי לעשות מניפולציה של טיעון. דוגמאות רבות לכך ניתן למצוא בססמאות ובפרסומות. לדוגמה:

מי שאין לו בית לא יילחם על הבית.

מבלבל בין שתי המשמעויות של המילה "בית" בעברית. המשמעות הראשונה היא המקום שבו אתה גר, והמשמעות השנייה היא המדינה שלך, שבשבילה אתה יוצא למלחמה.

 

הבאה לידי אבסורד או הוכחה בדרך השלילה

ראש איגוד שמאי ישראל לשעבר:

בישראל אי אפשר להפסיד כסף בנדלן כי המחירים תמיד עולים.

אחד העם:

לפי ההיגיון שלך גם אם מחירה של דירה ממוצעת יגיע ל-10 מיליון ש"ח אנשים ימשיכו לקנות.

"אחד העם" הוכיח את שקריות הטענה שמחירי הדירות תמיד עולים על ידי לקיחת הטענה עד סוף כדי להראות את האבסורד שבה. טכניקה זו נקראת "הוכחה בדרך השלילה" והמשתמשים בה לוקחים את טענה "עד הקצה" כדי להגיע לסתירה או לאבסורד (ברור שאנשים לא יקנו בכל מחיר) ועל ידי זה להוכיח את שקריות הטענה.

הטכניקה של "הוכחה בדרך השלילה" משמשת בוויכוחים ובהוכחות מתמטיות מאז ראשית ימי ההיסטוריה. לדוגמה, תומך התאוריה שהארץ היא שטוחה אומר:

ידוע לכל שהארץ היא שטוחה כי לכל מקום שאתה מסתכל אתה רואה מישור.

הפילוסוף היווני:

אם זה נכון, אז אנשים שיגיעו לקצה הארץ יפלו ממנו.

ומכיוון שאף אחד לא הגיע לקצה הארץ ונפל, אז הארץ אינה שטוחה.

שימו לב, שניתן להשתמש בטכניקה הזו רק באותם מקרים שבהם טענה יכולה להיות שקר או אמת בלבד. לכן, השימוש המוצלח ביותר הוא עבור חוקי טבע (הארץ שטוחה או אינה שטוחה) או חוקי המתמטיקה. אבל שימוש לא מוצלח הוא עבור דעות וטעמים שבהם הטענה היא סובייקטיבית. לדוגמה, "ממרח שוקולד השחר הוא הכי טעים" היא טענה של טעם, שלא ניתן להפריכה על ידי הוכחה בדרך השלילה.

 

במדריך הבא הסבר על שגיאות מהסוג של לוגיקה פורמלית

לכל המדריכים בנושא של כישורי חיים

 

אהבתם? לא אהבתם? דרגו!

0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים

 

 

הכותב הוא מתכנת שבמעט הזמן הפנוי העומד לרשותו נהנה לקרוא ספרים ולרשום לעצמו רשימות כדי להזכר במה שחשוב. מי שרוצה לחוות את דעתו מוזמן להוסיף תגובה ואשתדל לפרסם בהקדם.

הוסף תגובה חדשה

 

 

ענה על השאלה הפשוטה הבאה כתנאי להוספת תגובה:

מהם שלוש רשויות השלטון בישראל?